Saturday, 13 August 2011

#53 DISLEKSIA

Hallo readers and followers...


ok..ok..aku tau, memang la tak ramai pon follower aku..huh..
ok..never mind...nak tulis jugak! hahahaaa...


based on the title above, 
do anyone know what is dyslexia? 
dalam BM : DISLEKSIA


well, I don't wanna waste your time..tak payah susah-susah la nak Google plak, meh sini duk diam-diam, bace neh. Aku dah tolong cari  ok! jeng..jeng..jeng!!!!


based on my reading and understanding, Dyslexia is actually something to do with learning disability iaitu kesukaran mengenal huruf, membaca, menulis, mendengar dan bercakap. Sebenarnya lebih dikenali sebagai buta huruf...haaa..ada faham ka??alaa, kirenye nanti sape2 yg jadi cikgu uh, nampaknye akan sentiase basah la mulut korang dengan air liur, coz, pelajar2 yg disleksia neh susa sikit korang nak ajar, berbuih-buih la mulut korang en. Tapi, kene bersabar, mereke juge manusie macam kite...




Tapi, Disleksia ni bukan lah sejenis penyakit..xde ubat pon yg disediekan untuk penghidap Disleksia ni..


Jadi, tak wujud ler ubat kalau nak sembuhkan "penyakit" neh. Cume, penghidap Disleksia ni bolehlah join kelas-kelas khas yg disediekan untuk diorang-diorang neh. So, pade parents yg ade anak yg menghidap Disleksia, don't worry, ade cikgu khas yg disediekan untuk murid2 macam neh... :)


Ok, nak bagi gambaran sikitlah kat korang tentang disability yg ade kat penghidap Disleksia neh :


-tak dapat bezakan gambar dalam keadaan terbalik/tegak
-tak boleh membace words yg terlampau panjang
-keliru dgn turutan nombor
-kelakuannye kadang seperti bermimpi dan tidak sedar
-sukar menggabungkan huruf
-teragak-agak time membace


kirenye diorang lambat sikit lah nak catch up pe yg diajar..diorang nak wat ape2 pun agak lambat, kadang2, nak ikat tali kasut sendiri pun salah, walaupun tiap2 hari buat..so, kene bersabar lah kalau kite berdepan dgn kanak2 yg menghidap Disleksia ni.. :)


So, faham kan? Kepade cikgu-cikgu and bakal cikgu-cikgu,


jgn sesuke hati je nak kate pelajar2 yg menghidap Disleksia neh sebagai 'bodoh' . Ha..jgn jugak sesekali panggil mereke sebagai cacat! Aku tak benarkan. Aku sangatttt tak setuju ok!


Kite sepatutnye bantu diorang, bukannye melemahkan diorang. Mungkin otak diorang neh lemah sikit dalam memproses maklumat berbanding dengan manusie normal, so, jgn hine atau melemahkan diorang. Didik diorang!


Besides, they are not people who suffer brain damage or physical disabilities. They are able to think normally, and perform a normal daily life just like others do.


Friends, thinking of it makes me realized, there are variety of Allah's gift in this beautiful world. Sebab, penghidap Disleksia neh ramai jugak lah yg terkenal. Kadang-kadang, diorang ade kelebihan yg orang lain takde. Betulll....Hah, bukti Tuhan itu adil. Dia bagi kekurangan dan kelebihan kat manusie..pelbagai..kan? Subhanallah!


Nak kenal tak antare mereke yg terkenal uh, hah, sile scroll down
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TOM CRUISE-ACTOR TERKENAL NEH!

next,
ramai lagi sebenonye,
tapi, aku malas lah nak letak pic byk2 plak kat sini...
entry ni pown dah cukup panjang kan..huhuu..

they are :
Muhammad Ali- peninju terkenal neh
Harry Anderson-ahli silap mata
Alexander Graham Bell-yg buat telefon tu la
Orlando Bloom-actor terkenal jugak
Leonardo Da Vinci-ni korang kenal kan..bagus!
Thomas Edison-yg ni saintis


so?? hebat kan diorang...haa, ni la kelebihan diorang, walaupon diorang menghidap Disleksia, tapi, diorang boleh jugak berjaye. Alhamdulillah...sebab Disleksia neh boleh diatasi dan dikawal ok...



yang penting, kite jgn la nak pandang rendah kat mereke, tak kire la sape2 pon, jgn memperkecilkan kebolehan orang lain ok.
sekian :)


...........................................................................................................
p/s : macam-macam kan manusie kat dunie neh..hakikatnye, semue makhluk Allah belake..same2 la kite saling menghormati..jgn pandang rendah kat org lain...

(o_o) aku tibe2 nak cerite pasal disleksia, sebab aku baru2 neh ade tgk cerite yg mengisahkan seorang budak yg menghidap disleksia sampai atuk die sendiri pon kate die lembap...terukkan atuk dye!so, aku dapat gambaran yg jelas macam mane sebenonye disleksia neh :)

yg benar,
mooncake!












2 comments:

aFiQ aiMaN aZNaN said...

gud2.. xpnah tau pon pasal disleksia

MUN said...

dan kamu perlu tau..nak jadi cikgu, kene lah tau..hehehe :)