Thursday, 25 August 2011

#62 BELAJAR PELBAGAI BAHASA ...

Assalamualaikum... :)


Alhamdulillah...
(kawan saye pesan,kite kene selalu puji Allah s.w.t) tq kawan :)


Helo guys & girls out there...readers?? waiting for me ka??hahahaa..


okeh, agak busy la akhir2 neh...(NI SEMUE ASSIGNMEN PUNYE PASAL!!HUH!)
so, tak dapat nak membebel kat sini tiap-tiap hari..ngee~
tapi, sekarang neh dah macam ke arah free2 suke2 ati aku jew neh..
hehehee..dear lecturers, saye nak relax neh..ngeh3...


okeh2, aku pun dah lame tak cerite panjang berjela sekarang neh,
so, bace je lah ape yg aku nak share ni ok..hehehee...


aku nak story pasal sorang kawan aku neh haa...
sape2??? hok alorh... nak gtaw la neh..errr..hahahaa..


IEYZUDDIN IBRAHIM 
(errr..sorry, without ur permissions..he3..)

haa..ni aku bagi name FACEBOOK dye neh ha..cari-cari!!hahahaa..
ops..ops..IZZ, jgn marah, aku tak mengumpat kau ok..hehee..
biaselah tu, ramai kawan, so, bole letak name kawan2 kat blog neh ha...hari tu SirSyafiq...done with him..hohooo..

okaii..okaii..(bace macam style c banos...huhuu.)
aku cume nak menceritakan tentang kekaguman aku neh,
yela..kagum aku bile tengok kau boleh fasih bercakap Tamil..
wahhhh...sile-sile...sile beri tepukan yang gemuruh!!!

haaa..hebat kan, as a Malay, aku rase dye sangat berjaye bertutur dalam bahase Tamil.. aku neh bahase Melayu je la taunye..ngeh3...
actually, sebelum neh aku takde lah rase kagum sampai rase nak cerite kat blog, tapi, semalam bile aku dengar conversation kau  dengan sorang Indian tu, aku rase cam patot plak tulis kat sini haa..

okeh, sile bangge..hehehe...

aku tau ape yg kau akan cakap pas nih,

"couldn't agree more..it goes without saying!"

hahahaaa..trademark dah tu kan... :p

seriously, bagus lah kau dalam mase setahun setengah dah bole cakap Tamil ek... tahniah! credits advance for rakan2 Indian kitorang yg mendidik c IZZ neh ha...die belajar ngn diorang2 neh la..
Mithra, Yoges, Sankari, Varman, Sankeran...
our classmates :)

oke2, mungkin la tak fasih gilerhh en, 
tapi, at least c IZZ neh kire terer la en bole berkomunikasi dalam bahasa Tamil dengan agak lancar la nak banding dengan org lain yg tak tau...

eh2, aku tau gak sikit, "yennaku pasikithu"
hah, teka lah! hahahahaa.....
meaning : aku laparlah

sikit2 la aku tau : yennade = ape?
                            yenna poringge = nak pergi mane?

betul ke tak aku eja uh aku tak tau lah...betol kowt..
sedap je bunyi uh, maknenye betol la tu..hehehee..

hehehe..tu jew la yg agak best sikit aku bole cakap..hahahaaa..
ops, IZZ, x perlu tercabar la setakat aku bole sebut 2,3 ayat tu jew kan..ngeh3..

haa..penting jugak sebenarnye untuk kite belajar bahase2 selain bahase ibunda kite sahaje... tak salah pun kalau belajar bahase-bahase lain jugak en... kelebihan!
banyak kelebihan lau kite tau bahase2 lain neh,
cth : cina, arab, english & byk lagi lah..

kepade member2 yang sedar diri anda yg insyaAllah akn posting
kat SJK(C), SJK(T) tu, sile-sile lah contohi IZZ neh..okeh?
ini memudahkan korang utk memahami percakapan students korang nanti... tak banyak pun, sikit2 pun takpe..boleh jugak paham kan..

yarh!! dan mungkin korang akan disukai pelajar..
sebab pe? sebab dapat bertutur dalam bahase diorang !!
so, ape lagi...pegi la berhijrah ke negeri CINA or INDIA!!
hahahaa..takde lah sampai mcm tu sekali..membazir pulak..

so, itu sahaje lah..nanti aku cerite lagi ek...
banyak lagi aku nak cerite neh, tp takpe..
simpan idea neh...hahaha.. kunun-kunun nye lahhh..kui3..


merujuk gambarajah di atas, IZZ berbaju oren ... okeh??
hah, sorry ler IZZ ooi, ni gambar terhensem kau yg aku bole letak,
coz, pic2 dalam koleksi aku byk yang hilang :( 
disebabkan pendrive aku tetibe "minte" diformat..haishhh... 
~~ok2, aku saje nak tunjuk muke jugak~blog aku kan!hahaha~~

done!
tataaa...salam... :)
.......................................................................................................
p/s : Ramadhan dah nak sampai ke penghujung...raye dah nak dekat.. ~ ~kpade IZZ, tahniah!anda dipilih menyerikan page ini..hahaa~~


yg benar,
MUNIRA



















4 comments:

~cik atin~ said...

sjkt ngan sjkc je ke? aq yg sk ni gone citer? ha3

MUN said...

cik atin : haa..aku pown SK jugak weh..n for ur infrmtion, c IZZ tu pon SK jugak..so, same2 lah perbaiki b.m kite..n perkasakan lagi english spoken..hehehee...cume, kalau boleh berbahase lain uh, kire bonus lah..huhuu..

Anonymous said...

huhu,, thanx munira anuar! hehe, koy pny bhase tamil tade la sgt hebat spt yg d perkatekan, cme na tgur2 n borak2 nagn dak2 indian uh, boley la,, papehal, thanx 4 d review! heheee.. ^^, such a nice of u! couldn't agree more, it goes without saying~~ *(izz)

MUN said...

IZZ : "couldn't agree more..it goes without saying" hahaa..okeh2..pape pown..salute la aok IZZ...semoge dapat memantapkan lagi grammar bahase tamil aok ek..lau sekarang pun dah tak cakap melayu lagi dah dengan budak Indian,tak lame lagi, semakin fasih la kan..insyaAllah...tahniah.. :) hihii..mekasih atas pujian kamu itu wahai IZZ! ngeh3.. :)