Friday, 2 September 2011

#66 SOLAT JUMAAT

Assalamualaikum..w.b.t


selamat hari Jumaat readers and followers.. :)


Okeh, sila lihat semula tajuk di atas ; solat jumaat


haa..semue pon tau kan solat jumaat neh fardhu ain bagi semue lelaki islam yang cukup syarat2 nye kan..semue faham kan..hihii..
tapi, time solat jumaat neh, banyak pulak bunyi motor2 yg merempit depan umah aku neh tadi...maklomlah,tak habis lagi beraye...


err...mungkin diorang berlumbe nak pegi masjid agaknye..tahniah!
tapi, kalau dah time org sembahyang baru aku dengar bunyi2 motor mereke, maknenye bukan berlumbe ke masjid lah tu...
berlumbe mengejar kematian lah tu..bukan kematian dalam iman, kematian yg "dahasyat" ..haishh....




aku neh ade ramai la jugak adik-beradik lelaki...so, bab2 solat jumaat neh memang favourite mak akulah untuk dibebelkan..nak2 pulak kene time2 raye neh, semuenye penat beraye, penat melayan tetamu la hape lagi lah..so, liat belake lah...hohooo..
yeay! aku join sekali memanaskan bebelan itu..hehehee..


"siap2 cepat, kunk tak sempat dengar khutbah Jumaat tu..korang neh suke sangat la berlengah-lengah nak pegi solat Jumaat..tak baik tau tak..."


haa..begitulah selalunye..err..xdelah selalu, kadang2 la time2 diorang liat sangat nak bersiap kan..hehehee...
bagi kaum lelaki, termasuklah abang dan adik2 ku, sile lah hadirkan diri dgn lebih awal time solat Jumaat..jgn lengah-lengah...
kalau korang neh lelaki Islam, dah baligh, berkemampuan pulak tu, berakal, and bermukim, hah, itu wajib pergi solat jumaat..
ade belajar kan dulu...time sekolah2 lagi pon dah belajar... :)


kalau dah tak berkemampuan tu xpelah..ni jgn la nak saje2 skip solat jumaat..kan Rasulullah pon dah kate, kalau sesiape tinggalkan solat Jumaat 3 kali dgn sengaje, Allah akan tutup pintu hatinya daripade menerima petunjuk..see? korang nak ke tertutup pintu hati? susah la hidup kalau macam tu...


okeh2, kite semue manusie biase..x lepas dari kesalahan dan dose kan, jadi, same2 lah kite cube berubah dari melakukan yg salah kepade yg betul..dari yg buruk kepade yg baik..okeh? aku neh mengingatkan orang lain sambil2 mengingatkan diri sendiri jugak..


lagipun, tengahari tadi, time org2 kampung duk solat Jumaat, ade pulak lah aku dengar bebudak mude duk main mercun la apelah..ohh, itu tidak bagus bagi pandangan aku..bukan pandangan aku je, orang lain jugak kan... :)


jadi, same2 lah kite renung-renung kan okeh..bagi yg wanita, nanti bile dah ade anak2 lelaki, pandai-pandai lah pupuk diorang dari kecil..ajar bagi diorang tak berlengah-lengah bile nak ke solat Jumaat..hehe..ni pesan kat diri sendiri jugak neh..ngeh3...


okayy...selesai sudah..Alhamdulillah..
tataaaa... t.c
salam....
....................................................................................................
p/s: time pegi solat jumaat uh, kalau bole, pakai la sekemas yg mungkin..bukan pe, lau kite pergi kelas bole pakai smart,kemas semacam en, ape salahnye mengadap Allah dengan kemas jugak..insyaAllah..ops,kemas, cantik, x bermakne mahal..pakai lah sekadar yg ade..yg penting, bersih dan kemas..setuju? terime kasih kerane sudi bace.. :)


yg benar,
Munira Anuar :)               peace!!!





















2 comments:

aFiQ aiMaN aZNaN said...

okeh,. tima kasih ingtkn.. keh3

MUN said...

hahaha..ye..memang niat nak mengingatkan.. mostly welcome :)