Wednesday, 8 February 2012

#110 LOGHAT

Assalamualaikum..

how are u doing everyone? me? i'm very fine...

ok, firstly, mintak maaf la ye kepade para pembace.. sebab aku tak pernah gune bahasa baku kat dalam blog aku neh.. kepade pencinte bahase, maafkan saye.. tidak terniat mencemarkan Bahasa Melayu, cume, lebih selesa untuk sesi bercerita kalau menggunakan bahasa pasar ni kan.. ok, bukan aku sorang, blogger lain pon same.. hahaa..Bahasa Inggeris yang aku guna dalam blog ni pon adalah Manglish.. so, lebih selesa rasanya.. ok, done with this part.. 

LOGHAT.. hehee.. aku dilahirkan di daerah Jerantut, Pahang.. yang diketahui umum mempunyai loghat yang tersendiri.. tak reti jugak aku nak ceritekan selanjutnye cara-cara menyebut beberape perkataan tertentu kalau kau orang datang ke Jerantut kampungku itu.. maaflah.. bukan tak pernah dengar or tak pernah menggunakannya, cuma, aku takut kalau-kalau ejaan aku tak sama seperti cara menyebutnye mengikut loghat penduduk Jerantut.. hehee..



dan TADI..

aku ditegur oleh sahabat yang mengatakan "kau ni org Key Ell (KL) ke org Jerantut?" hahaa.. aku rase agak diperli.. (tidak pon sebenarnya) ..ok2, kawan aku tu bergurau je dgn aku sebenarnye.. tapi, disebabkan die cakap macam tu, aku mengeluarkan idea untuk menceritakan kisah aku dan loghat daerah aku kat sini..hehe..tq pemberi idea! :) 

yup, aku megaku la yang aku jarang bercakap menggunakan loghat daerah kelahiran aku, Jerantut..hanye kadang-kadang sahaje.. iyelah, memandangkan ramai di antare kawan-kawan aku akan menggunakan loghat negeri and daerah masing-masing dalam perbualan seharian, jadi, mungkin nampak seperti aku mengada-ngada pulak tak menggunekan loghat time berborak dengan diorang..hahaa.. peduli hape aku..

Buat pengetahuan semue, aku tidak diasuh untuk menggunakan loghat daerah ketika perbualan.. bermula di zaman aku kanak-kanak yang riang ria dulu aku diasuh menggunakan bahasa standard a.k.a bahasa Melayu pasar (itulah name bahase yg aku gune tu agaknye..hahaaa) cis, korang ni, dengar aku gune perkataan STANDARD pon mesti korang dah rase aku ni macam berlagak moden gilak konon-konon nye kan? hahaa.. jgn mengumpat aku beb, tak baik!! :p

Aku faham sangatlah kalau ade yang suke sangat menggunekan loghat masing-masing, dan aku ni, bukannye tak suke menggunekan loghat daerah aku, cume seperti yang aku terangkan tadi, aku tidak diasuh pon bercakap menggunekan mane-mane loghat.. so, aku tak berape tahu sangat lah loghat daerah aku tu sebenarnye.. kalau salah nanti, buat malu je kan..so, better don't..hehee.. 

FYI, ayah aku merupakan anak kelahiran Parit Buntar, Perak.. and mak aku pulak, merupakan anak jati negeri Pahang yang lahir di Kampung New Zealand.. (di negeri Pahang ok) Jadi, kalau nak diikutkan, aku ni boleh la bercakap dalam dua loghat ; Utara & Pahang .. bukan aku tak tahu, cume aku tak master je.. hahaa..

Tambahan pula, abah and mak pon tak menggunekan loghat masing-masing di rumah..kalau aku nak dengar abah aku cakap utara, tunggu jumpe saudare -mare beliau lah nampaknye..mak aku pulak, walaupon kitorang kadang pulang ke kampung halaman mak di Temai, Pekan.. mak tak menggunekan loghat Pahang pon.. mungkin itu adelah kebiasaan.. 

and the same thing goes to me.. menggunekan loghat daerah atau negeri kelahiran bukan lah kebiasaan aku.. aku memang dari kecik-kecik hingusan dulu lagi dididik bertutur tanpa apa-apa loghat.. tapi, sile faham, tak bermakne aku menggunekan bahasa baku pulak kan.. tidaklah sampai begitu.. hahaa.. 

sejak zaman sekolah-sekolah dulu lagi aku dah selalu ditegur dan dikritik/dikomen oleh beberape makhluk Allah yang mengatakan "peliklah cara kau bercakap" .. larhh, pelik ape kebendenye lah ek.. aku pon tak paham.. bercakap tanpa loghat bukanlah pelik.. masih boleh difahami.. plus, ade jugak yang mengatakan, "kau cakap macam org Cina lah" ..oh, itu aku sangat-sangat tidak setuju! sebab, aku tak rase begitu pon.. suare aku pon rasenye sudah CUKUP MELAYU.. :) "kau cakap mcm org KL lah" ..cewah! hahaa.. kemain lagi KL nye.. oh, aku anak jati Pahang laa.. takde KL nye..

mungkin yang dikatakan pelik tu disebabkan oleh cara aku menyebut beberapa huruf/perkataan agaknye.. tak pasti pulak aku.. hahaa.. dan mungkin jugak nada aku bercakap.. kononnye lah.. kalau tanye aku, confirm lah aku kate tak pelik.. orang yang mendengar tu, lain pulak lah ceritenye kan.. mungkin org yang biase berbual dengan orang yg menggunekan loghat pahang akan rase pelik sebab aku tak menggunekan loghat Pahang, itu lah kot yg membuatkan diorang kate pelik agaknye.. bukan ape pon kan.. hahaa.. mcm2 lah..

* i told my roommate that i need to learn more about my loghat so that i can use it in my daily conversation. . . 

.......................................................................................................

p/s : oklah, aku dah spend time lebih kurang 40 minit untuk menulis entry ni.. haishh.. agak lame.. so, i wanna have my bed time now..

p/s : terime kasih kerane membace sesuatu yang tak masuk dalam exam korang pon.. hahaa.. ^_^

Munira Anuar . . .






2 comments:

puterahangnadim said...

pohpalih aok nie...

Munira said...

hahaa.. sila guna bahasa melayu.. kah3.. :p