Thursday, 13 June 2013

#153 The Rule

Assalamualaikum :)

Cuti pertengahan tahun dah hampir 3 minggu. Lama jugak 3 minggu tu tau. I enjoyed every single moment of it walaupun kadang ada masa yang aku tak tau ape nak buat. Biaselah, nama pun cuti, memang aku cuti sungguh-sungguh lah. kau hado? hahaaa

Adalah beberape hari yang lepas, aku ikot abah ke bandar. Kebetulan abah stop kat kedai makan kawan beliau. As a good daughter of him (cewahhh :p), aku ikotkan aje, alang-alang kan. Ramai jugak kawan-kawan abah, orang-orang bisnes diorang tu semue. Tapi dari kalangan guru-guru jugak. Mereka duduk semeja. So , aku duduk kat meja lain lah, takkan nak ganggu diorang. Ish, forever alone jugak rasenye waktu duduk sorang tu ha. hahaa.

Boring jugak lah tunggu abah berborak, berbincang dengan kawan-kawan beliau. Tapi takpe, aku setia menunggu :D After almost 30 minutes, abah bangun and suruh si cashier kira semua minuman yang diorang minum, dan bayar. Lepas mintak diri, I followed abah to the car.

Sambil berjalan menuju ke kereta, abah share satu peraturan dengan aku.

Katanya, kalau kite keluar minum2 dengan kawan-kawan, kalau kita nak balik awal daripada dorang atau nak minta diri dulu, kita kena bayar lah air-air yang diorder termasuklah dengan kawan-kawan kita punye tu.. Tapi, ni peraturan yang digunakan oleh orang-orang dewasa je lah katenye, bukanlah semua orang. And, orang-orang bisnes selalunye macam tu. 

Ini bukanlah peraturan yang tercatat dalam mana-mana buku, tapi kebanyakannya akan buat macam tu, so abah sebut ia sebagai peraturan. Jelas? terima kasih.

Ok, belajar peraturan baru. Mungkin boleh dijadikan panduan dan berguna pada masa akan datang. Bila aku dah cukup dewasa. hahaa.. Eh tapi janganlah pulak kau orang yang sebaya dengan aku buat macam tu jugak. Boleh, tapi umur sebaya aku selalunya tidak punya banyak wang sampai nak bayar untuk semua orang. kan.. hehee..termasuklah diri aku sendiri pon -_-"

ok lah, itu sahaja buat tatapan saudara-saudari. Cari saya di sini, sebab facebook di deactivate sementara. Wassalam :)


Munira :)

2 comments:

~cik atin~ said...

okey. baeklah. arahan diterime.. ngeh3

Munira Anuar said...

bagus..bertindak mengikut arahan :p hahahaa